Top end engine rattle on start. - Chevy Malibu Forum: Chevrolet Malibu Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 12-10-2009, 11:03 AM Thread Starter
CMF Rookie Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Huntsville Al
Posts: 6
Top end engine rattle on start.

Hello Folks. My 2nd post....1st was in the noob forum.

I own a 2009 LS 2.4/4 speed. It has right at 11000 miles. On start up the engine will have a top end rattle that will last for 1-3 seconds. It started out happening once every week or 2 and went to every day, mutliples times per day. Dealer said there was TSB for a cam timing valve (im sure im misquoting I will have to look at my papwork when I get home).
They replaced the parts and it worked good for 2-3 weeks. Its back again.

Just curious if anyone else has had this problem.


My wife also stated to me that when she sits in the parking lot waiting on the kids..... the ac/heater blower motor with cycle for 2-3 seconds. Thats with the key removed.


Nice forum.... hope to hang around for a while.
Ray
bigbadbowtie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 01-06-2010, 12:00 PM
CMF Junior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 30
Re: Top end engine rattle on start.

I have the same exact problem on my 2008 malibu lt1. I also noticed especially since it's colder I hear more of a ticking sound? This happens even if im driving for awhile.

I haven't taken it to the dealer yet, it has 23,500 miles with the GM extended warranty.
jeff2674 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 01-06-2010, 12:10 PM Thread Starter
CMF Rookie Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Huntsville Al
Posts: 6
Re: Top end engine rattle on start.

Its going in for its 4th visit now with the dealer. They have been unable to reproduce it but I finally caught it on video. They have had the car 2 days and counting. My issue is only on start up and it happens once in every ~20 starts. Its a pretty hard rattle/knock. It almost sounds like an old school flat tappet lifter that had blead down over night. We will see......
I'll see if I can post up the video once I get home.

Ray
bigbadbowtie is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 09-27-2010, 02:33 PM
CMF Rookie Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 6
Re: Top end engine rattle on start.

My 2009 LS 2.4 6 speed just made this same rattle this morning at start up. This is the second time i hear it but this time i had the windows down and was able to really get a good listen. I have around 22000 miles on the car. Not sure if anyone else has had this issue or know what the problem is?
pFrancisco is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 09-27-2010, 04:25 PM
CMF Veteran Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,417
Re: Top end engine rattle on start.

There's bulletin GM#PIP4716 (Sharp Engine Noise At Start Ecotec) that I found on the CobaltSS.net http://www.cobaltss.net/forums/probl...ecotec-190916/ of all places. It has to do with "cam phasers not parking properly" due to manufacturing debris in the CMP actuator solenoids. It may be worth mentioning it when you take it in.
Starship is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 10-02-2010, 08:28 AM
CMF Rookie Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 7
Re: Top end engine rattle on start.

Quote:
Originally Posted by bigbadbowtie View Post
Hello Folks. My 2nd post....1st was in the noob forum.

I own a 2009 LS 2.4/4 speed. It has right at 11000 miles. On start up the engine will have a top end rattle that will last for 1-3 seconds. It started out happening once every week or 2 and went to every day, mutliples times per day. Dealer said there was TSB for a cam timing valve (im sure im misquoting I will have to look at my papwork when I get home).
They replaced the parts and it worked good for 2-3 weeks. Its back again.

Just curious if anyone else has had this problem.


My wife also stated to me that when she sits in the parking lot waiting on the kids..... the ac/heater blower motor with cycle for 2-3 seconds. Thats with the key removed.


Nice forum.... hope to hang around for a while.
Ray


We have an 09 lt1 with the same problem. I am planning to take it to the dealer before warranty expires, has 25000 on it now. hard to duplicate though, cause only does it periodically. I also have noticed that my 2003 nissan xterra has done this a couple of times recently, it has no warranty, oh crap!
buster is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 10-02-2010, 09:45 AM
CMF Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: U.S.S.A.
Posts: 261
Garage
Re: Top end engine rattle on start.

There was a major manufacturing problem at the Tonawanda plant at the beginning built of the 09 EcoTec. An additional station and error proofing were added to the head machining line to correct it. Aluminum chips were not getting washed out completely before assembly. A few engines made it past testing and into the assembly plants.

2010 LTZ, White diamond tricoat, sunroof, compact spare, rear 110V outlet, rear window shade, and all the other LTZ goodies. 2.4 EcoTec (My 5th car with an EcoTec)
Len McRiddle is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 02-03-2011, 08:49 AM Thread Starter
CMF Rookie Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Huntsville Al
Posts: 6
Re: Top end engine rattle on start.

Just thought I would give an update even though its late. Over a few month period they worked on the car and were unable to fix the issue. I don't have my records with me but they replaced the cam phasers twice along with rebuilding the entired topend.They ended up replacing the engine in the end. We received the car back with 13400 miles. No issues until a few weeks back when my wife heard the rattle again and it happened again this morning.
She says exact same noise. This engine has just over 15k on it. The car now has 28k.

Just sent off an email to the customer service manager. Ill post of the results as I go.
bigbadbowtie is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 09-21-2011, 01:32 PM Thread Starter
CMF Rookie Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Huntsville Al
Posts: 6
Re: Top end engine rattle on start.

I thought I would update this Post. Well the 2009 LS malibu was bought back by the dealer and they offered me a 2011 LTZ Malibu and in the end we payed less for the LTZ than we did the LS. Fantastic work by the dealer.

It was a great car for the 1st 2000 miles. The 3.6 in this car has a very similar start up rattle now that is has 8k miles. We have also had issues with the multiple function switch(blinkers,wipers,ect). The paint started having rust spots show up. They claimed it to be "railroad" dust. They were able to buff those out. Car was damaged in their shop and had to have the bumper repainted. The car has a weird vibration around the 45-55 mile an hour. I can go on........

Needless to say I'm done with Chevy for the time being. I have been a chevy fan boy all my live. I have working on and drag raced GM based cars for many years. I will continue to do that but this will be my last daily driver GM vehicle for the time being. Im actually shopping for a Ford or Toyota for my wife now.


Good luck guys/gals.
bigbadbowtie is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 09-22-2011, 02:24 AM
CMF Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: U.S.S.A.
Posts: 261
Garage
Re: Top end engine rattle on start.

Rail dust is a common issue with a lot of makes and models. I always clay bar my new cars as soon as I can.

2010 LTZ, White diamond tricoat, sunroof, compact spare, rear 110V outlet, rear window shade, and all the other LTZ goodies. 2.4 EcoTec (My 5th car with an EcoTec)
Len McRiddle is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Malibu Forum: Chevrolet Malibu Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear Deck Rattle..... plgtx Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generation 7) 7 01-14-2014 12:57 AM
Steering Column Rattle jfry Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generation 7) 31 06-08-2013 07:45 PM
Check Engine Only on before Start? mithrill Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generation 7) 4 04-02-2009 03:17 PM
installed remote start, engine dies after start tonynikki0181 Modifications (Generation 7) 0 03-12-2009 10:40 AM
Clunking/rattle over small bumps... JWW General Discussion (Generation 7) 5 12-30-2008 03:15 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome