Whoaa electrical issues?? - Chevy Malibu Forum: Chevrolet Malibu Forums
» Auto Insurance

» Featured Product
» Wheel & Tire Center


ChevyMalibuForum.com is the premier Chevrolet Malibu Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-13-2013, 09:56 AM   #1
kaydennicholson
CMF Junior Member
2010 Malibu 1LT
Dark Steel Mocha
 
Join Date: Oct 2012
Location: High Point, NC
Posts: 89
Gallery: 0
Unhappy Whoaa electrical issues??

I have a 2010 Malibu LT 4cyl ecotec.
I have 1,000 watt amp hooked up (ran 4 gauge to it)
everything under the hood is stock (no big 3 upgrade)
my volt meter is usually around 15 volts(good) but when i crank up the volume, my head lights dim almost right away (still got like 14+ volts) and when im driving down the highway and crank up the volume (not to full by any means) I get KICKED OUT OF CRUISE CONTROL and i get a POWER STEERING WARNING. What in the world is going on? its only 1000 watts i can possibly be pulling from my alpine pdx1000. had autozone and oreily check my battery and alternator and everything checked out excellent.
just want to know why i am having the electrical issues when i still have great voltage coming through the system??
additional info (dont know if it helps) i have a 2 farad cap, running 2 RE Audio SE-X 12s, even with volume cut all the way down, if i pull up on my window switches my headlights dim a little bit (i have been told the window motors take a bit of just though)
WHAT DO I DO? WHATS THE DEAL? hooking up the computer at a chevy dealership wouldn't tell me anything either i'd imagine (was told it'd be $45 bucks, suck to waste that if i dont need to)
kaydennicholson is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-13-2013, 08:51 PM   #2
bary
CMF Junior Member
2010 Malibu 1lt
blue
 
Join Date: Apr 2010
Location: cincinnati ohio
Posts: 38
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

ive been out of doing large audio for years but in all you forgot to mention a rather important piece . How many amps does your amplifier draw ?
I am sure you have already checked to be sure all conections at the battery and so forth are good and tight .
bary is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-14-2013, 05:29 AM   #3
RYgoBOOM
CMF Veteran Member
2010 Malibu LT
Silver Ice
 
RYgoBOOM's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: FLA
Posts: 912
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

I'm going to go with your issue being a bad ground somewhere to the frame.

No reason 1k should drain you that bad IMO. I'd also throw a spare batt in the back if you can spare 12-14" in the trunk
__________________
2010 Slammed Matte Silver Malibu LT
22"Matte Black Merceli M16s-225-30-22 Lexani Rubber
3 1/2" static+H&R Springs drop
5% Tint all around, Cool White Interior LEDs
2-SKAR ZVX-12s in a 4th order blowthru with plexi
1-SKAR Audio 5k, 3-SKAR Audio 125.4s
12-SKAR Neo Mids, 8 SKAR Neo Tweets
Fully glassed doors, rear panel, and trunk wrapped in Black Ostrich
Youtube.com/MaliBOOOOM
RYgoBOOM is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 01:16 PM   #4
kaydennicholson
CMF Junior Member
2010 Malibu 1LT
Dark Steel Mocha
 
Join Date: Oct 2012
Location: High Point, NC
Posts: 89
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

im not sure how many amps it draws, how would i check that? and how will i know when the amp is putting out a 1000 watts to begin with?
kaydennicholson is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 01:22 PM   #5
kaydennicholson
CMF Junior Member
2010 Malibu 1LT
Dark Steel Mocha
 
Join Date: Oct 2012
Location: High Point, NC
Posts: 89
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

i listen to the setup to and from work, to and from school (no matter where i go im driving around 30 mins) so just throwing a second battery would just be like a 15 min battery wouldnt it? and how would i check all my grounds? ive been meaning to double check where the install place grounded the amp but id imagine if it wasnt grounded correctly, the subs would clip or id experience more issues than just this, am i right? the subs are wire in at 2 ohms and i probably shouldn't have based on the issue im having, but i just ordered a Brutus BRZ2400 and will be having my subs hooked into that which puts out 1700 rms @ 2ohms, could it be possible that the pdx just draws to much power from the battery compared to what its putting out? I'd imagine Alpine is pretty efficient though.... damn everyone around here that i go to in order to find the problem just says "i dont know" or they all tell me something different, add a battery, upgrade the alternator, do the big 3 but i dont see how 1000 watts would require all of this.... ughhhh
kaydennicholson is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2013, 01:34 PM   #6
RYgoBOOM
CMF Veteran Member
2010 Malibu LT
Silver Ice
 
RYgoBOOM's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: FLA
Posts: 912
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

Quote:
Originally Posted by kaydennicholson View Post
i listen to the setup to and from work, to and from school (no matter where i go im driving around 30 mins) so just throwing a second battery would just be like a 15 min battery wouldnt it? and how would i check all my grounds? ive been meaning to double check where the install place grounded the amp but id imagine if it wasnt grounded correctly, the subs would clip or id experience more issues than just this, am i right? the subs are wire in at 2 ohms and i probably shouldn't have based on the issue im having, but i just ordered a Brutus BRZ2400 and will be having my subs hooked into that which puts out 1700 rms @ 2ohms, could it be possible that the pdx just draws to much power from the battery compared to what its putting out? I'd imagine Alpine is pretty efficient though.... damn everyone around here that i go to in order to find the problem just says "i dont know" or they all tell me something different, add a battery, upgrade the alternator, do the big 3 but i dont see how 1000 watts would require all of this.... ughhhh


You'd be surprised what that 2nd batt can do.

The very first system I had in the Malibu was a 13.5" JL Audio W7 on a JL 1000.1. I had the same issue as you, with only 1k the lights would dim and what not.....

It could be a bad connection somewhere or lack of battery backup..

I'd go back over your whole install and double check to make sure everything is on point
__________________
2010 Slammed Matte Silver Malibu LT
22"Matte Black Merceli M16s-225-30-22 Lexani Rubber
3 1/2" static+H&R Springs drop
5% Tint all around, Cool White Interior LEDs
2-SKAR ZVX-12s in a 4th order blowthru with plexi
1-SKAR Audio 5k, 3-SKAR Audio 125.4s
12-SKAR Neo Mids, 8 SKAR Neo Tweets
Fully glassed doors, rear panel, and trunk wrapped in Black Ostrich
Youtube.com/MaliBOOOOM
RYgoBOOM is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 06:00 AM   #7
itsbmw
CMF Junior Member
2011 Malibu LTZ
Black
 
Join Date: Nov 2012
Location: Michigan
Posts: 56
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

currently pushing 1000watts too, zero issues, had light dimming, but nothing a set of HIDs can't fix definitely check your ground, or just a run a new one.
itsbmw is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 08:29 PM   #8
Dilatory
CMF Senior Member
2011 Malibu LS
Gold Metallic
 
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto Ontario
Posts: 140
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

You aren't having electrical issues. You have a problem that you created.

Do the big 3, or big 2 at the very least. 4 Gauge from alt to batt pos and batt neg to frame ground, use the strut tower. Make sure your amp ground is good as well.

4 Gauge pos.. 8 gauge factory gnd, no wonder what the issue is?
Dilatory is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 08:36 PM   #9
WrenchGuy
CMF Senior Member
2010 Malibu LT
Blue
 
WrenchGuy's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Michigan
Posts: 300
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

Im curious how the cap and amp are grounded relative to each other.
WrenchGuy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-19-2013, 11:14 AM   #10
kaydennicholson
CMF Junior Member
2010 Malibu 1LT
Dark Steel Mocha
 
Join Date: Oct 2012
Location: High Point, NC
Posts: 89
Gallery: 0
Default Re: Whoaa electrical issues??

Just got in a slight fender bender so i have a few other priorities over checking the wiring atm and b/t work, school and everything else just havent really had time to check everything. but i just got a Brutus BRZ2400 and 25 foot of 0ga power wire to run to the amp so i'll do the install myself this time around and make sure everything is good. but i am going to reuse the 4ga wiring i previously had (technically still ran through my car until i swith with the 0ga) and do the big 3 but am having a difficult time seeing where all off these power wires are going from the battery, anyone know any posts with good pictures so i can do this myself? and is it possible the BRZ2400 may have a better power draw/output ratio? and is it possible that i am getting the 1000 watts without issue and the amp is just doing more output than rated causing the additional loss of power and electrical issues? (the subs make my outside panels outside the trunk shake visibly if that says anything and the roof part around my rearview mirror shakes up and down, all of this prior to the power steering warnings)
kaydennicholson is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy Malibu Forum: Chevrolet Malibu Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Interior Electrical Issues GregCook Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generation 7) 35 03-06-2013 10:28 PM
HELP! Electrical issues snappy Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generations 5 & 6) 28 01-15-2013 08:03 PM
Electrical Issues guitarfreak2105 Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generations 5 & 6) 2 11-01-2012 07:04 PM
Electrical System Issues kumaniac Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generation 7) 13 10-05-2011 11:28 AM
electrical issues cerbomark General Discussion (Generation 7) 2 09-27-2009 03:24 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:05 PM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
The Chevy Malibu Logo, Chevy Malibu Typeface and Chevy Logo are Trademark General Motors. We are in no way affiliated with General Motors, we are simply an enthusiasts' site.