Heat/AC system not working, help! - Chevy Malibu Forum: Chevrolet Malibu Forums
Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center


ChevyMalibuForum.com is the premier Chevrolet Malibu Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-06-2011, 12:12 PM   #1
rhymeswithroll
CMF Rookie Member
2008 Malibu LTZ
Charcoaly grey
 
Join Date: May 2011
Posts: 2
Gallery: 0
Default Heat/AC system not working, help!

I accidentally ran the battery down yeaterday and had to get a jump start. That afternoon I reset the clock, which was off by several hours. This morning I turned on the heater and it never got warm, so I decided to try the AC, never changed temp. the numbers change when you press the button, but the air comming out has just stayed the same temp, any ideas or suggestions? It worked fine before the battery thing.

Thanks!
rhymeswithroll is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-06-2011, 03:45 PM   #2
chevyguy8893
Super Moderator
2009 Malibu LTZ
Silver Ice
 
chevyguy8893's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Hobart, Indiana
Posts: 1,678
Gallery: 0
Garage
Default Re: Heat/AC system not working, help!

I am going to base this off of a automatic heater control HVAC system since you say that the numbers change. I am also just guessing what year you have, but it should be the same across the board for gen 7. When you have time it will be helpful to others to have a signature which can be created in the user control panel.

The best thing I can think of starting with is turn the key off, disconnect the battery for a minute, and reconnect it again. Then, turn the key to the on position and let it sit for another minute, but don't mess with any of the HVAC controls. This should recalibrate all of the actuators in the system. After the minute cycle the key off and the back on and try it again.

If that doesn't work you will probably have to take it to the dealer to find out the codes in the system and get it diagnosed.
__________________
09' Malibu LTZ with brick leather interior
4 cyl w/6 speed auto
Silver Ice Metallic paint

Mods: PTM bow ties, grill, washer nozzles, and fog light trim
-20% tint
-MTX600XD, 2 12" Infinity Kappa Perfect 12.1, 4 gauge stinger wire, Pioneer 7800MP CD player
-5000K HID headlights and 3000K fog lights
-White LED's in the switches and handles
-Blacklight overhead console LED's
-Painted and polished factory aluminum wheels


chevyguy8893 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-06-2011, 04:02 PM   #3
DrivenDaily
Administrator
2011 3.6/ A6 LTZ
Red Jewel Tintcoat
 
DrivenDaily's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kentucky
Posts: 9,984
Gallery: 6
Garage
Default Re: Heat/AC system not working, help!

^+1

Identifying your car will save us from assuming that it's a Gen7 just because you posted here.

And chevyguy8893 knows his stuff! Listening to him will get you a lot closer to solving your issues.
__________________

'11 LTZ, born Aug 2010, Fairfax, KS

V6/A6, Red Jewel Tintcoat / Cocoa-Cashmere, Sunroof
Mods: WeatherTech mats, CHMSL Pulser

How-to: LEDs in mirrors :: How-to: 1-Wipe Wash
How-to: Remote express windows up/down


Traded: '09 2LT Black Granite Metallic V6 / A6 at 20,058 miles
Lost: '11 LTZ RJT V6 / A6 in flood at 44K miles
Muffler mod on '09
DrivenDaily is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-06-2011, 04:36 PM   #4
rhymeswithroll
CMF Rookie Member
2008 Malibu LTZ
Charcoaly grey
 
Join Date: May 2011
Posts: 2
Gallery: 0
Default Re: Heat/AC system not working, help!

Thanks guys! Sorry about that, I have an 08 LTZ. If I disconnect the battery I wont have to deal with any radio issues will I?
rhymeswithroll is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-06-2011, 04:47 PM   #5
chevyguy8893
Super Moderator
2009 Malibu LTZ
Silver Ice
 
chevyguy8893's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Hobart, Indiana
Posts: 1,678
Gallery: 0
Garage
Default Re: Heat/AC system not working, help!

Quote:
Originally Posted by rhymeswithroll View Post
Thanks guys! Sorry about that, I have an 08 LTZ. If I disconnect the battery I wont have to deal with any radio issues will I?
You won't have any issues with the radio by disconnecting the battery. You will just need to reset the clock afterwards.

Quote:
Originally Posted by DrivenDaily
And chevyguy8893 knows his stuff! Listening to him will get you a lot closer to solving your issues.
Thank you, I try my best to be as helpful as possible.
__________________
09' Malibu LTZ with brick leather interior
4 cyl w/6 speed auto
Silver Ice Metallic paint

Mods: PTM bow ties, grill, washer nozzles, and fog light trim
-20% tint
-MTX600XD, 2 12" Infinity Kappa Perfect 12.1, 4 gauge stinger wire, Pioneer 7800MP CD player
-5000K HID headlights and 3000K fog lights
-White LED's in the switches and handles
-Blacklight overhead console LED's
-Painted and polished factory aluminum wheels


chevyguy8893 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-09-2011, 10:13 PM   #6
miked5335
CMF Junior Member
2011 Malibu (gone) LTZ
Silver Ice/Ebony
 
Join Date: Dec 2011
Location: Left Coast
Posts: 30
Gallery: 0
Smile Re: Heat/AC system not working, help!

Quote:
Originally Posted by chevyguy8893 View Post
<snip>

The best thing I can think of starting with is turn the key off, disconnect the battery for a minute, and reconnect it again. Then, turn the key to the on position and let it sit for another minute, but don't mess with any of the HVAC controls. This should recalibrate all of the actuators in the system. After the minute cycle the key off and the back on and try it again.

If that doesn't work you will probably have to take it to the dealer to find out the codes in the system and get it diagnosed.
I remote started my 2011 LTZ after it was sitting about 1 1/2 hours outside in 45 degree weather and was quite impressed how warm it was when I got inside. I wasn't quite so impressed 5 minutes later when it was doing an imitation of toaster oven. Had to drive home with the windows open and the auto temp system shut down as best I could. It was simply poring out heat.

But, thanks to you guys, and trying to follow directions that chevyguy8893 provided, all appears good again. I appreciate all the wisdom here. I have to put a suit on in the morning (funeral) and hope I don't roast on the way.

More will be revealed, I guess, when the problem recurs or it doesn't.
miked5335 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-30-2011, 11:02 AM   #7
hypedave
CMF Rookie Member
2011 Malibu LTZ
Brown
 
Join Date: Mar 2010
Location: Dallas, TX
Posts: 19
Gallery: 0
Default Re: Heat/AC system not working, help!

Same exact issue I experienced with my 2010 Malibu LTZ and now my 2011 Malibu LTZ. After reading this forum, I am glad to know that I am not the only one experiencing this issue with our Malibu's.
__________________
2011 Chevrolet Malibu LTZ - Mocha Steel Metallic
Ecotec 2.4L
hypedave is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-31-2011, 06:08 AM   #8
miked5335
CMF Junior Member
2011 Malibu (gone) LTZ
Silver Ice/Ebony
 
Join Date: Dec 2011
Location: Left Coast
Posts: 30
Gallery: 0
Default Re: Heat/AC system not working, help!

Quote:
Originally Posted by hypedave View Post
Same exact issue I experienced with my 2010 Malibu LTZ and now my 2011 Malibu LTZ. After reading this forum, I am glad to know that I am not the only one experiencing this issue with our Malibu's.
My issue has not recurred since 12/10/11. But I admit that I'm always aware that it might happen again.
miked5335 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-31-2011, 07:15 AM   #9
hypedave
CMF Rookie Member
2011 Malibu LTZ
Brown
 
Join Date: Mar 2010
Location: Dallas, TX
Posts: 19
Gallery: 0
Default Re: Heat/AC system not working, help!

Quote:
Originally Posted by miked5335 View Post
My issue has not recurred since 12/10/11. But I admit that I'm always aware that it might happen again.
Man on my 2010 it would happen two weeks to a month a part. I hope this does not happen again like this with my 2011. I'm trying to not think that after I pick my vehicle up on Monday it will happen again.
__________________
2011 Chevrolet Malibu LTZ - Mocha Steel Metallic
Ecotec 2.4L
hypedave is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-26-2013, 03:37 PM   #10
Salfeety
CMF Rookie Member
2009 Malibu LTZ
Blue
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1
Gallery: 0
Default Re: Heat/AC system not working, help!

I know this post is a bit old, but if anyone else is looking for a solution to odd heat/AC issues, this solution worked perfectly for us! Ours would only do heat, only through front defroster. The fan speeds option worked. Now it is working perfectly. I was not looking forward to a road trip with cold feet and a hot face.
Salfeety is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy Malibu Forum: Chevrolet Malibu Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 malibu NO gas/temp gauge, or radio and heat or a/c Browniebpp24 Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generations 5 & 6) 2 01-26-2011 06:41 PM
Horn not working JGWS6 Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generation 7) 4 12-23-2010 10:22 AM
heat sensor problem jj71787 Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generations 5 & 6) 5 11-29-2010 07:29 PM
04 No Heat from HVAC Hankster Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generations 5 & 6) 4 09-28-2010 05:40 PM
AC cycling but only in extreme heat Ukulele Problems/Service Issues/Troubleshooting (Generations 5 & 6) 7 08-10-2010 03:16 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:37 AM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
The Chevy Malibu Logo, Chevy Malibu Typeface and Chevy Logo are Trademark General Motors. We are in no way affiliated with General Motors, we are simply an enthusiasts' site.